Kuten kaikki tietävät, niin termodynamiikan toisen pääsäännön mukaan entropia -eli epäjärjestys- kasvaa. Petkunperä sovelsi tätä lakia valtioihin jo "wanhaan hyvää aikaan" eli ennen Berliinin muurin luhistumista ja Itä-Euroopan vapautumista osaten ennustaa ko. tapahtumat.
Mitenkäkö tämä sitten menee? No, hiukan yksinkertaistaen seuraavasti:
Mikäli kahden rajavaltion välinen elintasoero on suuri, niin entropia-periaatteen mukaisesti maat hakeutuvat kohti samantasoisuutta (keskiarvoa). Elintasoeron ylläpitäminen vaatii entropia-periaatteen mukaan jatkuvan "energian syötön" epäluonnollisen tilan ylläpitämiseksi; tässä tapauksessa "energian syöttö" tarkoittaa käytännössä sotilaallista voimaa. Eli jotta kaksi rinnakkaista valtiota, varsinkin jos kulttuuriperimä on yhtenevä, halutaan pitää erotettuina, niin vaaditaan jatkuvasti kasvavia sotilaallisia ym panostuksia. Tällä perusteella Petkunperä ennusti Saksojen yhdistyminen -ja sitä myötä koko Itä-Euroopan vapautumisen- jo 1980-luvulla. (Tyhmempi voi tietenkin kysyä, miksi Petkunperä ei plokittanut tätä jo 1980-luvulla...)
Ajatuksen jatkojalostaminen Koreoiden suhtaan ei vaadi ruudinkeksijää: kyse on vain ajankohdasta. Petkuperä veikkaa aikaväliä 5-10 vuotta.
Itse kukin voi ottaa maailmankartan käteen ja tutkailla missä on rajanaapureitten välillä suurimmat elintasoerot: siellä nimittäin "rytisee" ennen pitkää.

Tuo edelläkirjoitettuhan oli loppujen lopuksi täysin triviaalia, joten päivä-pari sitten Petkunperä intoutui haastamaan itsensä, josko tuota entropian lakia voisi soveltaa myös uskonto- ja kulttuurievoluutioon. Pikaisesti ajatellen tuntuisi siltä, että uskontojen evoluutioon entropian lakia ei voi soveltaa: ei ihmiset kiipeä piikkilangan yli toisen uskonnon perässä (vai kiipeävätkö???).
Kulttuurievoluutiota Petkunperä pohdiskeli pitempäänkin päätymättä kuitenkaan lopulliseen päätelmään. Ehkä entropian periaate voisi selittää jotain, mutta ei missään nimessä kaikkea. Mihin perustuu esimerkiksi amerikkalaisen kulttuurin -jos sitä kulttuuriksi voi sanoa- voittokulku? Onko se vain "alimman rajan" periaate: kulttuuri, mikä vaatii älyllisesti vähiten, saa suurimman potentiaalisen kannattajajoukon ja näin ollen voittaa??? (Argh!)
Toisaalta jos ajattelee eurooppalaista "korkeakulttuuria" (Bach, Beethoven, Mozart, Schiller, Dumas, Sokrates, Platon, Cervantes etc), niin onko se koskaan ollut "kaduntallaajan kulttuuria"? Vastaushan on selvä, joten...???...

Nyt Petkunperä huomaa olevansa niin kaukana ydinosaamisalueestaan, että lienee parempi lopettaa. Mutta on se vaan kiva kysellä itseltään kaikenlaista!

t Petkunperä