Petkunperä innostui fundeeraamaan mitäkö tuo päästökauppa oikein tarkoittaakaan noin ninkun pussinpohjan kannalta.

No, melkoisia pääoman/tulon siirtoja tietenkin. Lyhyen tähtäimen tulonsiirrothan ovat jo kaikkien nähtävissä. Toisaalta pääomia siirtyy tyhmiltä kansalaisilta ja väärän alan yrityksiltä niille vähän onnekkaammille yrityksille ja niitten osakkeenomistajille. Parhaimpana esimerkkinähän tästä ovat tietyt energiayhtiöt kuten Fortum. Toisaalta samalla tehdään melkoinen tulonsiirto EU:n perinteisistä länsimaista eteläisempiin ja ennen kaikkea itäisempiin osiin, joihin päästöoikeuksia on jaettu löysemmin kriteerein.
Nämä lyhyen tähtäimen tulonsiirrot ovat niin selviä, ettei Petkunperä vaivaudu niistä edes kinaamaan.

Pitemmän tähtäimen tulonsirrot ovatkin se mielenkiintoisempi asia. Eli, mikäli EU ja kumppanit pysyy suunnitelmissaan, niin puhutaan massiivisista tulonsiirroista "ilmastotalkoissa" mukana olevista maista niihin, jotka eivät ole talkoissa mukana. Optimistinen visio on tietenkin se, että talkoisiin osallistuisivat kaikki rikkaat maat, joten saamapuolelle jäisivät köyhät maat ja ilmastonsuojelun nimissä annettaisiin kehitysapua. Mutta suattaapi käydä toisinkin. Tästä voi erilaisia skenaarioita kehitellä enempikin, mutta Petkunperän selkeä näkemys on että loppujen lopuksi kyse on massiivisista pääoman siirroista pitkällä tähtäimellä; ainakin jos homman ottaa tosissaan muutkin kuin Suomi ja muutama muu EU:n "mallioppilas".

Tämän kun yhdistää muihin tällä hetkellä tapahtuviin tulon/pääoman siirtoihin maailmassa, päästään hyvinkin mielenkiintoisiin tulevaisuuden skenaarioihin. Mutta niistä enempi toisella kertaa.

t Petkunperä