Petkunperä on aina seurannut öljybusinesta aktiivisesti. Oppi-isänä voi pitää legendaarista JR:ää, jonka öljybusineksia Petkunperä seurasi tarkasti 1980-luvulla. Jostain kumman syystä kutsua öljybaronien puutarhakutsuille ei Petkunperälle koskaan kuitenkaan suotu, mutta eipä tuolle enää niin väliäkään sillä öljybusineksen mielenkiintoisimmat vierteet ovat tällä hetkellä vähän muualla kuin Dallasissa.

Rahaa -tai hienommin sanoen pääomia- on virrannut suuriin öljyntuottajamaihin kiitettävää tahtia 1970-luvun öljykriisistä lähtien; sitäkin ennen toki, muttei kovin merkittävästi. Viime aikojen öljynhinnan voimakas nousu, etten sanoisi useampikertaistuminen muutamassa vuodessa, on kuitenkin nostanut pääomien virran uskomattoman suureksi. Eikä loppua näy: vaikka öljyn tuotanto hitaasti vähenisikin, niin voimakas kysyntä takaa hinnan jatkuvan nousun pitkällä aikavälillä ja Petkunperä olettaakin rahallisen tuotoksen (hinta x voluumi) kasvavan vielä pitkään.

Että mitäköhän tästä seuraa? Siinäpä sitä pohdittavaa riittääkin. Yksi helposti ennustettavissa oleva seikka on, että öljymaitten sijoitusyhtiöt -usein valtiollisia- tulevat hankkimaan merkittäviä omistusosuuksia länsimaisista yrityksistä. Paraikaa tapahtuva maailman pörssien alamäki antaakin hyviä "oston paikkoja" jatkuvasti tuhdistuvien rahakirstujen päällä istuville öljymiehille. Nythän on jo nähty muutama näyttävä länsi-pankin rahoitusoperaatio ja Petkunperä uskoo, että vastaavia tullaan näkemään vielä useampia ennen kuin jouluporsasta lahdataan. Rahaahan tulee öljymaitten lisäksi muista ei-läntisistä kasvutalouksista kuten Kiinasta (josta enempi joskus toiste).

Lyhyen ja puolipitkän tähtäimen mielenkiintoisimpia kysymyksiä on kaksi:
1) Pysyvätkö nämä "uuden rahan" sijoittajat yrityksissä passiivisina finanssisijoittajina vai alkavatko ottaa aktiivisempaa roolia yritysten hallinnossa?
2) Jatkavatko ne edelleen Jenkkilän vajeen pönkittämistä ostamalla jenkki-bondeja? Mittakaava-apua tälle kysymykselle antaa USA:n julkisen velan livekalkulaattori: summa kasvaa hyvää kyytiä joka refresh-klikkauksella, mutta mitä tapahtuu jos ostajat vähenevät? (Mielenkiintoista tuossa kalkulaattorissa on huomata, että vaikka myös väestö-arvio kasvaa pikku hiljaa, niin velka per nuppi kasvaa koko ajan)

Näitten kysymysten vastausten enemmän spekuloinnin Petkunperä jättää toiseen kertaan.

t Petkunperä